Verslag fietsreis IJsland
ZOMER 2009

we gaan weer / voorbereiding / voor vertrek / aankomst / de grote stad en de crisis / de route in wegnummers /
onderweg met Bonny: tussen Þingvellir en Laugarbakki / de Strandavegur / weg 622 / voorbij Ísafjörður / in Reykjavík / een nieuwe route

pagina 4 van 12
ga naar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.

Aankomst
Via de website: www.ja.is had ik een aantal gedetailleerde routekaartjes geprint. Op die site staan weggetjes die je op geen enkele andere kaart terugvindt. Van onze reis in 2000 herinnerde ik me, dat ik de weg van Keflavík vliegveld naar Reykjavík onveilig en zeer druk vond. Daarom koos ik voor de geprinte kaartjes met alternatieve parallelwegen om de drukke hoofdweg te vermijden. Toen we in Vogar al verdwaalden, toch een hele prestatie, bleken de kaartjes iets teveel van het goede. Ze waren veel te gedetailleerd.
   Het bleek ook niet nodig zo moeilijk te doen. Inmiddels was de weg vierbaans geworden met een soort van vluchtstrook ernaast waar goed te fietsen viel. Na de moordende hitte bij vertrek in Nederland beviel de koelte op IJsland ons goed. Weinig wind en met een zonnetje dat steeds feller begon te schijnen bewees IJsland eens te meer dat alles zich hier ten goede keert.


aankomst op vliegveld Keflavík  aankomst op vliegveld Keflavík

Toch nog met behulp van de websitekaarten vonden we onze weg door Reykjavíks buitenwijken en bereikten we ons adres voor de komende nacht. Onze gastvrouw had gewacht met eten en moet daarom behoorlijk hongerig zijn geweest toen we uiteindelijk na de 'toeristische route' flink bezweet arriveerden. We mochten daar zo lang logeren als we wilden. Ik popelde echter om te gaan fietsen. Maar we waren blij dat we bij haar uiteindelijk drie nachten konden bijkomen van alle drukke beslommeringen die ons in Nederland achtervolgden. Drie nachten, precies zoals het in de oude saga's beschreven staat.

de eerste bak skyr van 2009  keus genoeg  skyr smaakt nergens beter dan in de woestijn

Terwijl onze IJslandse vriendin overdag aan het werk was, verkenden wij de stad. Allereerst maar eens een bak 'skyr' gescoord. Die valt toch minder zwaar als de lichaamsverbrandingsoven al op fietsconditie staat (wij waren nog ongetraind). Daarna naar het grote zwembad, vervolgens naar het toeristenbureau om te vragen waar de oude saga-manuscripten ten toon werden gesteld en gelijk deze tentoonstelling maar bezocht. Toch indrukwekkend om het originele Flateyjarbók te zien liggen, of een van de originele Edda-teksten. Zoals verwacht hoefden we hiervoor niet in de rij te staan.
   's Avonds werden we getrakteerd op een etentje bij de familie. Er stond vis op het menu. Ahum, vis... Vissticks en lekkerbekjes die willen nog wel, maar de rest? Uitgezonderd IJslandse vis dan. Of het aan de versheid van de vis ligt, of aan de bereidingswijze, ik durf het niet te zeggen. Ik heb nu als niet viseter twee keer bij IJslanders thuis vis gegeten en het was beide keren heerlijk.

huisje openluchtmuseum  huisje openluchtmuseum  turfkerkje openluchtmuseum  turfkerkje openluchtmuseum

De volgende dag bezochten we het openluchtmuseum Árbæjarsafn. Daar staat het laatste turfkerkje dat ik nog van mijn lijstje moest afstrepen. Turfkerkjes fotograferen in een openluchtmuseum is hetzelfde als dieren fotograferen in een dierentuin. Het onderwerp is hetzelfde maar het plaatje klopt niet. Je fotografeert een leeuw, maar is dat dezelfde leeuw die je in het wild fotografeert in Afrika? Dat denk ik niet. Met het turfkerkje in het museum was het net zo. De context klopt niet. De kerk is weggehaald uit zijn originele omgeving en hier weer opgebouwd. En dat merk je. Dierentuinen (de goede hebben bestaansrecht) en openluchtmusea hebben een functie, wat betreft fotografie echter laat je ze liever links liggen.
   Die avond zijn we uit wezen eten bij een Italiaan in de Laugavegur. Helaas weet ik de naam niet meer anders had ik je kunnen waarschuwen. Ik denk dat ik die al verdrongen heb. De kok schotelde ons de slechtste pizza's voor die ik ooit heb gegeten. Een zak cement valt lichter. Voordat we daar achter waren had ik reeds een halve pizza achter mijn kiezen. En toen was het te laat. (volgende pagina...)

we gaan weer / voorbereiding / voor vertrek / aankomst / de grote stad en de crisis / de route in wegnummers /
onderweg met Bonny: tussen Þingvellir en Laugarbakki / de Strandavegur / weg 622 / voorbij Ísafjörður / in Reykjavík / een nieuwe route

pagina 4 van 12
ga naar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.